Det finns inte arbetstillfällen för fler fastighetsmäklare. Detta påstår olyckligt nog den statliga Fastighetsmäklarnämndens chef, Anna-Lena Järvstrand, i en radiointervju i Sveriges Radio Ekot (6/10). Idag finns det 5 864 registrerade fastighetsmäklare i Sverige och varje år tillkommer nästan 700 nyutbildade mäklare från landets högskoleutbildningar.
Vid första anblicken indikerar siffrorna att återväxten är fullt tillräcklig, men det är redan idag en akut brist på kvalificerad personal som har kunskapen och intresset men också förmågan att lyckas som fastighetsmäklare. Branschen skriker efter folk att anställda, inte bara för att tillfredställa kortsiktiga behov utan för att kunna säkerställa en generationsväxling inom branschen och säkra framtida bostadsbehov hos rekordgenerationen 40-talisterna.
Vi på Svensk Fastighetsförmedling, som är Sveriges ledande mäklarfirma, hävdar till skillnad mot Fastighetsmäklarnämnden, att antalet utbildade fastighetsmäklare är en bristvara och höjer en varningens finger för vilka konsekvenser detta riskerar att få framöver.
Om tio år kommer drygt 1 600 av landets aktiva mäklare att gå i pension samtidigt som resten av 40-talisterna. Det är en rekordstor generation som också förväntas bli den mest köpstarka konsumentgruppen som Västeuropa skådat. Nytt boende kommer vara en av många åtgärder som kommer att ses över inför det nya livet som aktiv och köpstark pensionär.
Redan idag är det svårt att ersätta de tjänster som tillsätts genom nyetablering eller naturlig avgång. Om dagens situation med stor brist på kvalificerade fastighetsmäklare inte bryts kommer läget förvärras dramatiskt under kommande år. Detta kommer inte bara vara hämmande för branschen utan det riskerar även att påverka rörligheten på svenska bostadsmarknaden.
Svensk Fastighetsförmedling befinner sig som många andra större och etablerade aktörer i fastighetsbranschen sedan flera år tillbaka i en kraftig tillväxtfas. Vårt rekryteringsbehov enbart i år är drygt 200 nya medarbetare. Tidigare år var behovet likadant. Konkurrensen mellan arbetsgivarna med att hitta lämplig personal är stenhård.
Branschorganisationen Mäklarsamfundets egen statistik visar att marknaden sväljer i stort sett alla som väljer fastighetsmäkleriet som yrke. Av de drygt 700 som examineras varje år är det dock inte alla som väljer en framtid som fastighetsmäklare. Fastighetsbranschen är mycket mångfacetterad och erbjuder idag en rad olika yrken. Antalet nyexaminerade fastighetsmäklare och behovet av rekrytering går därför inte ihop.
Vi vill erbjuda människor jobb idag, men även på lång sikt. Vi vill inte bara anställa på stora bostadsmarknader utan även på mindre orter runt om i hela Sverige. Vi är en av branschens mest attraktiva arbetsplatser, enligt undersökningsföretaget Universums Företagsbarometer 2006, som besvarades av över 11 000 studenter inom ekonomi, data/it och teknologi. Trots detta har vi svårt att finna kvalificerad personal. Vi är inte ensamma med detta problem.
Brist på folk att anställa begränsar inte bara vår tillväxt och roll som arbetsgivare utan även den lokala bostadsmarknaden. I vissa fall tvingas vi stänga vår butik. Oftast är det mindre orter med en mindre bostadsmarknad som drabbas. Behovet finns obönhörligen kvar men ingen som kan tillgodose det.
Branschens rekryteringsbehov av kvalificerad personal med kunskaper inom juridik, ekonomi, försäljning och förståelse för bostadköparnas situation kommer att öka. Detta styrks inte minst av Mäklarsamfundet senaste statistik. Av alla villaöverlåtelserna under förra året skedde hela 84 procent med hjälp av fastighetsmäklare. Trenden indikerar även på att denna utveckling sannolikt kommer att öka.
Om detta är scenariot idag. Vad händer då om tio år? Kommer vissa bostäder att förbli osålda och möjligheterna till att välja var man vill bo i framtiden begränsas? Vi har skäl till att oroa oss hur detta kommer att påverka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden i framtiden. Vi efterfrågar därför åtgärder för att stimulera intresset och öka kunskapen hos dagens och framtidens studenter. Vi vill att fler söker sig en framtid som fastighetsmäklare.
Att hävda att det inte finns arbetstillfällen för fler fastighetsmäklare är enligt oss olyckligt och det sänder helt fel signaler. Vi vill anställa för att tillfredställa våra behov idag och för att säkerställa vår position inför framtiden. Men då måste många fler som har förmågan och kvalifikationerna att lyckas som fastighetsmäklare utbildas.
Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling
Elisabeth Fogelström, rekryteringschef på Svensk Fastighetsförmedling
Fakta: Fastighetsmäklare
För att bli registrerad fastighetsmäklare måste man bland annat ha en godkänd utbildning. Utbildningen är förlagd till högskolor och universitet och är på 80 eller 120 poäng, vilket innebär 2-3 års heltidsstudier.
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.